Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karel Jaromír Erben

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Narodil se 7.11.1811 a zemřel 21.11.1870
Občanským jménem Karel Erben, pocházel z rodiny řemeslníka a podkrkonšského písmáka z Miletína.

Z celkem devíti dětí přežil jako zázrakem jen on a jeho mladší sestra Josefka.

Od dětství byl slabý,trpěl vleklou plicní chorobou a špatně vyslovoval. Měl však výjimečné hudební nadání, které mu později pomohlo absolvovat gymnázium v Hradci Králové, kde se
živil vyučováním hudbě. Díky píli se dostal na studia filosofie a práv do Prahy, kde se seznámil s F. Palackým, který měl na něj trvalý vliv.

Roku 1837 přijal místo u soudu . V té době mu již zcela učarovaly české pohádky, písně, zvyky a obyčeje; tušil,že právě v nich lze vystopovat ryzí charakter českého národa.
Roku 1843 již definivně zanechává práv a pracuje pro české stavy jako sběratel listinného materiálu k české historii. Je již rok ženat s Betynou Mečířovou, s níž se seznámil při ochotnických představeních v Žebráku poblíž Prahy, a nutně potřebuje stálý příjem. Manželům se postupně narodí čtyři děti. Erben mění jedno nejisté místo za druhým, pracuje v obrozeneckých spolcích, v revolučním roce 1848 je členem Národního výboru, účastníkem a organizátorem Slovanského sjezdu, dva roky na to pracuje jako redaktor liberálních Pražských novin. Roku 1851 konečně získal existenčně jisté zaměstnání – byl zvolen archivářem města Prahy, a r.1864 byl jmenován ředitelem všech pomocných úřadů Pražského magistrátu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT